Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Esikoisvuosi 2016

TheraFish:n esikoisvuosi

On aika vetää yhteen hieno vuosi 2016, joka oli TheraFish:n ensimmäinen toimintavuosi. Päällimmäisenä mieleen vuodesta jäi se, miten monenkirjava kalastajien ja veneilijöiden joukko lautallamme kävi nauttimassa kauniista ja monimuotoisesta Lohjanjärvestä.

 

Tapahtumista mieleenpainuvin meille molemmille oppaille oli osallistuminen heinäkuun Getwet-tapahtumaan lämpimän aurinkoisena heinäkuun lauantaina. Tuolloin veneily- ja ongintamaistiaisia saivat muun muassa ikäihmiset, erityisryhmät ja lapsiperheet koirineen. Kaiken kaikkiaan tuona päivänä kävi lautassa noin kymmenkunta pyörätuolia, kaksi per reissu. Oli mahtava nähdä esimerkiksi palvelutalossa asuvien muistisairaiden selvä virkistyminen heidän nähdessään tuttuja maisemia Lohjanjärvellä jopa vuosikymmenten takaa. Luontoäitiä parempaa terapeuttia ei ole. Tuona päivänä olimme paitsi erittäin iloisia onnistuneesta tapahtumasta, niin myös ylpeitä tekemästämme työstä. Päivä oli täynnä ”TheraFish:n logon näköistä toimintaa”. Päivän kruunasi maittavat grilliruoat Cafe Aurlahdessa.

 

 

Kesän aikana lautallamme kävi veneilemässä, onkimassa ja vetouistelemassa useita erityisryhmiä. Kiitos tämän mahdollistamisesta kuuluu erityisesti asiakkaittemme lähityöntekijöille, jotka olivat aktiivisia reissujen varaajia, tarjoten täten osallistujille iloisia ilmeitä, jännittäviä hetkiä, sosiaalista toimintaa ja ennen kaikkea ikimuistoisia kokemuksia Suomen luonnossa.

”Kiitokset vielä ihan huippukesäretkestä!!!! Voisko moniaistillisempaa retkeä toivoakkaan?” (Palaute asiakkaan mukana olleelta lähityöntekijältä)

Lohjanjärven ympäristö tarjoaa mukavasti palveluja kesän veneretkeilijälle. Lakeside Cafe Vohloisissa on lyhyen venematkan päässä Aurlahdesta. Kävimme nauttimassa Lakesiden viihtyisästä miljööstä, virvokkeista ja purtavasta sekä rauhallisesta tunnelmasta usean kerran kesän aikana. Eräänä heinäkuisena iltana palatessamme Lakesidesta koimme tyynellä järvellä upean auringonlaskun ja tuplasateenkaaren. Tuolloin tuli tunne, että ”jotain suurta” tapahtuu.

 

Yksi Lohjanjärven mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä ja ajanviettopaikoista on kelluva lauttaravintola Kaljaasi Virkkalan edustalla. Kaljaasiin pääsy on mahdollista ainoastaan vesiteitse ja se onkin suosituimpia veneilykohteita kesäisellä Lohjanjärvellä ja osui usein myös TheraFish:n reitille.

kaljaasi lauttaravintola

Kylpylähotelli Päiväkumpu Karjalohjalla toimi pitstoppina muutamilla TheraFish:n reissuilla. Reissuruokien laittaminen kävi kätevästi Päiväkummun rannassa olevassa grillikatoksessa. Näin tapahtui esimerkiksi Euroloanin palkintokisamatkalla kesäkuussa: https://www.euroloan.fi/ajankohtaista/uutiset/kalastusmatkan-arvonnan-voittaja.

 

Lohjanjärven Karjalohjan puoleinen osa tarjoaa kalastuksellisesti ja maisemallisesti hyvinkin vaihtelevia kokemuksia, joka on merkki Lohjanjärven monimuotoisuudesta. Kaunis Karkalin luonnonpuisto lehtoineen ja luolineen edustaa ainutlaatuista suomalaista luontoa, jota tullaan katsomaan ja kokemaan kauempaakin. Tässä israelilaisia asiakkaita lautallamme heinäkuussa Karkalin edustalla. Lautalta pulahdettiin aurinkoisena päivänä uimaan mukavan viileään veteen.

 

 

Oppia ja kehitystä

Paitsi upea ja mahtava, niin vuosi oli luonnollisesti myös haasteellinen. Haastetta toi Suomen muuttuvat keliolosuhteet. Turvallisuus on meille erittäin tärkeä ja keskeinen tekijä reissujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Erityisesti pyörätuolin käyttäjien turvallisuus ja mukavuus huomioiden on suunnitelma reissun toteutuksesta, esimerkiksi käytettävä kalastusmuoto, välineet ja reittisuunnitelma tehtävä tarkasti ja joudumme myös pitämään tuulirajoja. Onneksi kesän aikana vain yksi reissu jouduttiin siirtämään toiseen ajankohtaan. Tuulisia päiviä kuitenkin riitti ja Isoselkäkin ylitettiin muutaman kerran melkoisen kovassa kelissä länsi-lounastuulen nostaessa aaltoja ja pyyhkiessä järveä päästä päähän.

Oppaillamme on pitkä kokemus sosiaali- ja terveysalalta ja työskentelystä eri tavoin tukea tarvitsevien ihmisten arjessa ja kuntoutustyössä. Meille on tärkeää että saamme edelleen vahvistettua kalastuksen ja veneilyn asemaa kaikkien ihmisten harrastuksena. Asiaa osaltaan tuki Marin valmistuminen Tampereen ammattikorkeakoulun Iktyocare-koulutuksesta Erityisryhmien vesistöohjaajaksi. Toimintaamme pääsimme puolestaan esittelemään syksyllä Viisas Elämä-messuilla Tampere-talossa. Mukavia tapahtumia olivat myös Venemessut Helsingissä ja Hyvinvointimessut Lohjalla, sekä erityisesti Länsi-Uudenmaan Hyvinvointifoorumi Lohjalla, joka jäi mieleen mieliäkin liikuttaneena tapahtumana, kun keskusteltiin vesille pääsyn mahdollistumisesta vielä iäkkäänä ja sairaanakin.

Kuhan jigikalastuksen suhteen aktiivisinta syöntiaikaa oli huhti-toukokuu, sekä juhannuksesta syyskuun alkupuolelle. Erityisesti kesäkuun lopun, sekä heinä-elokuun aamut, myöhäiset iltapäivät ja illat olivat usein mahtavia sekä keleiltään että syöntiaktiivisuudeltaan. Palkitsevia kalastuspäiviä, milloin tunne että kaikki opittu ja oletettu täsmää, oli usein. Sitten taas oli puolestaan haastavia ja vaikeita päiviä, jolloin töitä sai tehdä todella paljon että jotakin tapahtumaa siiman päähän sai aikaiseksi. Jigikalastuksen haasteellisemmat hetket sekä kannustavat että pakottavat opettelemaan uusia tekniikoita, välineitä ja paikkoja, jotta pystymme myös jakamaan oppimaamme asiakkaillemme. Tämä on varmasti elinikäisen oppimisen prosessi myös itsellemme.

Kiitollisena menneestä ja täysillä kohti tulevaa

Ensimmäinen toimintavuotemme oli hieno. Olemme saaneet mahtavaa tukea ja kannustusta, kiitos siitä. Kiitos kaikille mukanamme olleille ryhmille: perheille, kaveriporukoille, yrityksille, erityisryhmille, sekä veneilyn, että kalastuksen parissa viihtyneille asiakkaille, sekä aloittelijoille että aktiiveille. Haluamme kiittää myös mahtavia yhteistyökumppaneitamme, jotka ovat mahdollistaneet toimintaamme laadukkaat välineet sekä tehneet paikallista yhteistyötä kanssamme Lohjanjärven ympäristössä.

Ensi vuodelle on suunniteltu ja suunnitteilla kaikenlaista uutta tapahtumaa nykyisen lisäksi, niistä tarkemmin myöhemmin.

Oikein hyvää, ikimuistoista vuotta 2017!

Kirjoittanut Esa Keino

Picture of Kirjoittaja: Mari Elal

Kirjoittaja: Mari Elal

Kalastusopas, kalastukseen hurahtanut nainen, kouluttaja, lähihoitaja, erityisryhmien vesistöohjaaja - Nyt se nappaa semisti!

Esittely Elal-Rannila-project

Tervehdys arvoisat vapamieliset ystävät, Meillä on alkamassa Milla Rannilan kanssa oma ”Elal-Rannila-Project”, joka pitää sisällään hyvän meiningin lisäksi tiukkaa kalastusta ja kalastuskilpailuja. Osa kisoista käydään

Lue lisää »

Eeppinen täsmäreissu

Perjantai 12.10.2018 jää itselleni mieleen kalastuspäivänä, jollaista ei ennen ole koettu, eikä vastaavaa todennäköisesti tulla kokemaankaan. Tällaisen päivän jälkeen tuli ristiriitainen olo. Mitä tänään tapahtui…?

Lue lisää »

Haluaisitko tarjouksen?

Kommentoi